07 September 2015

7 tips untuk memilih KACANG SOYA sebagai minuman

Anda pengemar minuman bersoya??
7 Kriteria yg perlu anda tahu utk memilih soya yg berkualiti & terbaik  

Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara ORGANIC.
Sebab penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dan dari segi kajian, sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)
Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?soybean yg dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos & menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic.
Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.

Soy Protin tu mesti mengandungi 9 ASID AMINO.
Ni ciri yg amat penting. Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

• Dalam proses pembuatan soy isolate, soya mesti dibersihkan dgn AIR bukan dgn alcohol.
Alcohol tu haram yelah satu hal gak. tapi kalau dicuci dgn alcohol, ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone up to 88%! Sedanglan ISOFLAVONE itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc. Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

• Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan.
Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

• Proses pembuatan soy protein sebaiknya TANPA PEMANASAN.
Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas. ia akan musnah 

• Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur KALSIUM
Mengapa? Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.

Tahukah anda,

Shaklee merupakan syarikat pertama yg mengeluarkan produk makanan tambahan berasaskan soya!!
ESP SHAKLEE di ekstrak drpd kcg soya NON GMO, di tanam secara organik, di proses tanpa pemanasan, di basuh menggunakan air, lengkap dgn sumber kalsium & mengandungi 22 asid amino termasuklah 9 amino penting.


0 comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi singgah dan komen di blog Ruby.

Salam Ukhwah :)