Bahan-bahan :
Untuk inti:
1) ½ biji kelapa parut
2) ¼ cawan gula kabung
3) ½ cawan gula pasir
4) 1 helai daun pandan
5) ¼ cawan air
Untuk kulit :
1) 1 cawan tepung gandum
2) 1 cawan jus pandan
3) ½ cawan susu segar
4) 1 biji telur
5) ½ sudu teh garam
Cara :
Untuk inti:
1) Gaulkan semua bahanbahan inti dalam kuali dan jerangkan ke atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.
Untuk kulit :
1) Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan
2) Panaskan kuali leper (pan) dan sapu rata dengan minyak masak/ marjerin.
3) Tuangkan sesenduk adunan dan lengganglenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4) Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengahtengahnya. Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemaskemas. Buat hingga habis. Sedia untuk dihidangkan
selamat mencuba ya
sekali sekala makan kuih ni sedap jugak :)
ReplyDeletehehe..betul..ruby selalu beli je..mls nk buat..tunjuk jela setkt nk beli rm2 je
DeleteMudah sebenarnya buat kuih ni.. tp saya sorang je mkn... kalau buat mmg tak baloi... huhuhuhu so kalau terasa nak mkn... kena beli je la...
ReplyDeleteaahh..betul tu..x berbaloai..anak2 ruby xmkn..bdk2 skrg yg die tahu nugget, burger laha..mcD. mane nk mkn mcm ni ha...ruby selalu tunjuk je..rm2 kak!!!
Deletebeli jer
sedapnya ketayap..
ReplyDeleteHehe..sis mardiah..buat ler
ReplyDelete