Muffin Pisang Coklat Moist
![]() |
Muffin Pisang Coklat Moist |
Bahan-bahan :
3 biji telor*
1/2 cawan gula (nak manis tambah)*
1 sudu besar ovelate*
1 sudu kecil esen vanila*/esen pisang
4 biji pisang (lenyek ye)
1 cawan minyak
1 sudu kecil emolco coklat
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kek blue key
3 sudu besae serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonat
(Bahan ni ayak ye)
Untuk hiasan - coklat chip secukupnya.
Cara-caranya :
- Mix atau blend bahan yang bertanda (*) hingga kembang.
- Dah sebati, masukkan pisang dan minyak tadi serta emolco coklat. Mix sebati semua bahan tu. Nak blend pun boley ya.
- Dah sebati tuang adunan ni dalam bahan tepung yang dah di ayak tadi.
- Gaul cara kaup balik.
- Dah sebati tuang dalam cup. Jangan penuh sangat dan hias dengan coklat chip. Cam dlm gmbor tu.
- Bakar suhu 180 c ( ikut oven masing)
- Bila nampak dia dah naik membukit tu turunkan suhu ke 150 atau 140°c bakar lagi hingga masak.
atau boleh juga guna kaedah kukus. 15 minit api besar.
Selamat mencuba!
hai , salam perkenalan ,done follow ... jom follow sys LF balik ... https://bondayana393.blogspot.com/
ReplyDeleteDone follow
DeleteMasya Allah..melting nya tengok muffin ni....rasa macam nak pi cari muffin sekarang juga. Thanks kongsi resepi, nanti boleh cuba...hehhe tapi tak tahu bila :)
ReplyDeleteKalau tak nak buat, beli hat dah siap kak 😂
Deletesedapnya nengok muffin coklat tu, nampak gebus gebas
ReplyDeleteSebiji ni tak cukup kak bila makan 🤣
DeleteDone follow ejulz jugak 💜
ReplyDeletesedapnya muffin, nanti dah buat post tau hehehe
ReplyDeleteTerliur tengok...sedapnya!
ReplyDeletesedapnyaaaaaa. nak buat nanti, dah bookmark siap siap.
ReplyDeletedan done follow Ruby juga.